Studieresan i temakursen Ortodoxa kyrkans tro och liv
13 december, 2024
Vår studieresa började lugnt med ta oss från Åbo till det ortodoxa kyrkomuseet Riisa i Kuopio. Sedan startade bussen mot Valamo kloster. Där slogs jag slogs av den välkomnande och lugna atmosfären vid klostret och hela dess omgivning.
Det var tidig väckning (kl. 05:40) för att hinna till morgongudstjänsten, men å andra sidan fick man komma och gå som man ville medan gudstjänsterna pågick. Gudstjänsterna var angenäma, och det var intressant att se hur munkarna bytte av varandra i de pågående recitationerna och sångerna. Man får vara beredd på att stå en hel del, kanske genom hela gudstjänsten, men möjlighet finns också att sitta ner.
Jan-Anders Strandberg
Det var fascinerande att få uppleva hur klosterlivet i Valamo var annorlunda än vad vi fått höra om Athosberget från fader Damaskinos. På Athosberget får munkarna t.ex. bara duscha en gång i veckan och kvinnor är inte välkomna, medan det i Valamo inte finns några sådana regler. Naturligtvis finns även många likheter, som dagliga gudstjänster och löften om fattigdom och lydnad. Jag förväntade mig inte att det skulle finnas en IT-munk i Valamo, eller att munkarna skulle ha Facebook eller gå på gym. En gång om året går Valamomunkarna på pilgrimsfärd till nunneklostret Lintula.
Det jag beundra mest under våran resa var kyrkoarkitekturen. I kyrkorna fanns massor föremål, ikoner och små detaljer. Flesta av kyrkorummen gav en känsla av vördnad och mystik. När vi besökte St. Johannes kyrka var vädret väldigt mulet och grått. När vi kom fram till kyrkan, kom det plötsligt fram igenom det dystra vädret en intensiv ljusblå färg av kyrkans tak och kupoler.
Siri Mathisen
Det jag fann mest intressant under resan var hur djupt vi fick stiga in i den ortodoxa kyrkans tro och liv. Vi fick bekanta oss med klosterlivet i Finland och med flera små församlingar i östra Finland – deras heliga utrymmen, trosutövande och församlingsliv. Vi blev varmt bemötta och fick ställa frågor kring tro, teologi och praxis, medan vi delade gemenskap över en kopp varm dryck.
Tack vare Polin-Institutets finansiering behövde vi inte oroa oss gällande boende eller transport under dagarna. Vi fick fokusera all tid på att vara närvarande och observanta. Det var en bra balans mellan fokuserat praktiskt studium och gemenskapsmåltider. Tack vare bra planering och genomförande hölls gemenskapen och energin på topp, så att vi alltid kunde fokusera väl vid nästa programpunkt.
Förslag: Studieresan gav inte bara mycket ny information, utan också praktisk kunskap som annars varit svår att nå; flera av oss har inte besökt östra Finland eller någon ortodox kyrka tidigare. Dessutom kastade alla våra besök ljus över det vi tidigare tagit del av – i teorin – under de föregående föreläsningarna.
Mezmur Holmström
Må denna text finna er väl i ert läsande, och må denna text fungera som inspiration till dem som tänker sig att gå temakursen i händelse av att den hålls igen!
Vi önskar med detta en fridfull väntan på jul och nyår, och med det frid och fröjd till er!
Skribenterna: Mezmur Holmström, Siri Mathisen och Jan-Anders Strandberg