Konferens

Soliga sensommardagar i Warszawa

By september 5, 2019 No Comments

Soliga sensommardagar i Warszawa

European Association of Biblical Studies samlades till sin årliga konferens i augusti. Denna gång gick sammankomsten av stapeln den 11-14.8 vid Warszawa universitets campus.

De ungefär fyrahundra deltagarna kom från flera europeiska och även några andra länder. Naturligt nog var Polen och östra Europa väl representerade, men det var många deltagare också från t.ex. Italien och Israel. Själv var jag enda representant från Åbo Akademi, men Helsingfors universitet hade flera delegater, och det var trevligt att få träffa både dem och andra nordiska kolleger i detta sammanhang.

Warszawa universitets gamla campus ligger på ett idylliskt parkområde omgivet av murar, nära gamla staden och floden Vistula. Konferensen hölls i det gamla universitetsbiblioteket, som var ett mycket lämpligt ställe för detta, med ett stort auditorium och flera mindre salar i fyra våningar, så att det var lätt att byta sal mellan de olika pappren enligt behov.

Intressanta inblickar i dagens forskningsområden

Som i dag är vanligt i bibelvetenskapliga konferenser, var flera nyare forskningsområden väl representerade i sessionerna, medan de mest traditionella exegetiska forskningsområdena nästan lyste med sitt frånvaro. Det här är bara naturligt, då större internationella konferenser erbjuder ett ypperligt tillfälle för doktorander och andra yngre forskare att träffas och skapa nätverk inom de nya forskningsområdena, medan mera etablerade forskare möjligtvis har sina egna fält där de kan presentera sina rön. Sålunda hade Society of New Testament Studies just hållit sin årskonferens i Marburg i början av augusti, medan International Organization for the Study of the Old Testament nästan samtidigt hade samlats i Aberdeen; dessa sammanstötningar säkert bidrog till den ganska ungdomliga atmosfären vid EABS-konferensen.

De olika sektionerna i konferensprogrammet hade alltså titlar som ”The Bible and Ecology”, ”Emotions and the Biblical World” eller ”Animals and the Bible”. Själv presenterade jag ett papper om traditions- och receptionshistoria av Psalm 82 i sektionen ”Intersections” och ett andra papper om patriarktraditionerna hos Hosea och Amos i sektionen ”Prophets and Prophecy”.

Kulturellt program

Vid internationella konferenser försöker arrangörerna oftast erbjuda något slags kulturevenemang, så att deltagarna inom sitt tajta konferensprogram får se åtminstone någonting av det land och den stad som de har rest till. Även denna gång skulle man ha haft möjlighet att åka på separata, arrangerade turnéer i näraliggande städer efter konferensen, men jag utnyttjade inte den här möjligheten. Däremot gladde jag mig över det arrangerade besöket i muséet POLIN, som är ett museum för judarnas historia i Polen. Det är ett mycket stort museum, och verkligen värt att se. Som avslutning för fyra fina konferensdagar fick vi njuta av en pianokonsert med musik av bl.a. Chopin.

Lotta Valve