Jesaja i gränslandet mellan judiskt och kristet
Från vänster: Anni Maria Laato, Antti Laato, Sven-Olav Back, Topias Tanskanen, Pekka Lindqvist, Simon Johansson och Stefan Green. Foto: Jakob Dahlbacka.
Projektet IJCB (= Isaiah between Judeo-Christian Borderlines) har beviljats ekonomiskt stöd från Polin-institutet (för åren 2022–2024) och från Finlands Akademi (för perioden 1.9.2021 – 31.8.2026). IJCB fokuserar på hur den tidiga kristna tolkningen av Jesajaboken (= JB) och dess receptionshistoria inom tidig judendom relaterar till varandra. Projektet genererar ny kunskap om hur judisk användning av JB har påverkat den kristna tolkningen och hur dessa tolkningsteman har utvecklats i den tidiga kyrkan. Syftet är också att fördjupa vår förståelse för hur anti-judisk teologi utvecklades i den tidiga kristendomen.
Arbetshypotesen är att den tidiga kristna tolkningen av JB i Nya Testamentet och i den tidiga kristna litteraturen har sin utgångspunkt i vedertagna judiska tolkningar. Dessa judiska tolkningar är i sin tur nära associerade, genom skrivarskolor, med JB:s slutliga komposition. Flera judiska tolkningsteman från post-exilisk tid med koppling till JB blev senare anammande, modifierade eller motbevisade i tidig kristen tolkning. En sådan situation gör det möjligt för forskare att placera dessa två världar, den judiska och den kristna, i dialog med varandra. Bakgrunden till IJCB är Antti Laatos monografi Message and Composition of the Book of Isaiah: An Interpretation in the Light of Jewish Reception History (Deuterocanonical and Cognate Literature Studies 46; Berlin: de Gruyter, 2022) i vilken han kartlägger många viktiga historiska receptionsteman i tidiga judiska texter.
IJCB utgår metodologiskt från Justinus Matyrens verk Dialog med Tryfon (= Dial). Hans frekventa användning av JB ska jämföras med hur jesajatexter används i andra tidiga kristna och judiska verk. Det faktum att en sådan jämförelse är möjlig och rimlig beror på vad tidigare forskning har visat: att Justinus exeges har många jesajatexter gemensamt med Andra Tempelperiodens judiska texter. Forskningsprojektet startar med Justinus exeges, som då jämförs vertikalt med tidigare judiska och kristna skrifter (i huvudsak från Nya Testamentet och Apostoliska fäderna). En horisontal dimension finns också med i projektet, närmare bestämt hos en annan kyrkofader, Tertullianus, som levde lite senare än Justinus. Ett delsyfte är alltså att undersöka hur dessa två personer, Justinus och Tertullianus, har tolkat Jesaja, men också hur de mer generellt har arbetat exegetiskt, etablerat anti-judiska traditioner som senare har förts vidare i den kristna traditionen och vilka gensvar de har fått i rabbinska texter.
Två viktiga händelser sätter igång IJCB-projektet. Den första är att ÅA:s forskningsteam redan under 2022 börjat läsa Justinus Dial tillsammans och diskuterat kyrkofaderns tolkning av Jesajatexter. Genom att regelbundet träffas varje månad samlar vi in detaljer i Justinus exeges som gynnar vår forskning vad gäller olika fallstudier. Det andra viktiga händelsen är en internationell konferens som planeras i samarbete med Regensburg University den 4–5 maj 2023 (konferensen var planerad att gå av stapeln i mars 2022, men senarelades på grund av covid) med ett bredare perspektiv på tidig reception av Jesaja i judisk och kristen litteratur.
Här följer ÅA:s forskarteam i alfabetisk ordning:
Lektor Sven-Olav Back: Justinus utmejsling och bruk av textavsnitt från Jesaja med syfte att konstruera sin teori vad som är en kristen förståelse gentemot judisk misstolkning av de profetiska skrifterna. Back färdigställer också sin svenska översättning av Dial, som vi behandlar i vår månadsdiskussion.
Dr. Stefan Green: Hur används Jes 65–66 i den tidiga judiska och kristna litteraturen? Ett särskilt fokus ligger på Justinus sätt att tolka Jes 65–66 och jämförs sedan med Paulus exeges i Rom 9–11.
Doktorand Simon Johansson: Herrens Ande i Jesajaboken och dess reception i tidig judisk och kristen litteratur.
Lektor Anni Maria Laato: Jämförelse mellan Justinus och Tertullianus exegeser av Jesajaboken.
Prof Antti Laato: Justinus användning av sammansatta citat från Jesaja, men också fallstudier som relaterar till Jesajas tidiga receptionshistoria i gränslandet mellan kristendom och judendom. Laatos artikel “Reading Isa 8:4 Inside Isa 7:10-17 – An Attempt to Understand Justin Martyr’s Isaiah Exegesis”, som är relaterad till IJCB, kommer inom en snar framtid att publiceras i tidsskriften Annali di Storia dell’Esegesi.
Dr. Pekka Lindqvist: Den tidiga kristna Jesaja-tolkningens inflytande i rabbinska källor.
Doktorand Topias Tanskanen: ska disputera om Jakobstraditionen i Jubileerboken under 2022. Efter det fortsätter han med sitt post doc -projekt inom ramen för IJCB med ämnet Early Syriac Isaiah exegesis in comparision to Justin.
IJCB-projektet kommer att ge ny och värdefull kunskap om hur JB:s judiska tolkningstradition har anammats, modifierats och utmanats av kristen exegetik. Därutöver ger forskningsprojektet värdefull ny kunskap om retoriska strategier som användes i tidig kristen polemik mot judendomen. Utöver det kommer vi att få ytterligare klarhet i vilken utsträckning rabbinsk judendom reagerade mot den kristna polemiken.